18,212,025 BTC

Нов исторически връх за Биткойн: $72 440

Биткойн монети лого ATH връх ценова графика xChange.bg

Днес Биткойн (BTC) разби очакванията, като преодоля прага от 70 000 долара, поставяйки нов исторически връх от 72 440 долара. Това събитие слага край на период на интензивни спекулации и очаквания сред инвеститорите и поставя началото на нов бичи пазар. В тази статия ще разгледаме факторите, които стоят зад бичия импулс на Биткойн, включително предстоящия халвинг, неспиращия институционален интерес и макроикономическите детайли, подхранващи търсенето на крипто.

Биткойн ценова графика 11 март 2024 г.

Източник: CoinMarketCap

Биткойн халвингът през април

Централно място в икономическия модел на Биткойн заема халвинг събитието, насрочено за 20 април 2024 г. в блок 840 000, което обещава да намали възнаграждението за добив от 6,25 BTC на 3,125 BTC. В исторически план всички халвинги са предшествали значителни ръстове на цената, като през май 2020 г. Биткойнът поскъпна с 430% през следващите пет месеца. Халвингът през 2024 г. е на път да ограничи още повече предлагането и на фона на ескалиращото търсене, особено от страна на процъфтяващите Spot ETF-и в Биткойн в САЩ, бихме очаквали все по-високи върхове на цената. Повече за Биткойн халвинга може да прочетете тук - https://xchange.bg/bg/news/news/bitkoin-halving-istoriq-i-bydeshte

Промяна в парадигмата на институционалните инвеститори

Появата и успехът на Spot Bitcoin ETF-те бяха преломен момент за институционалното приемане на Биткойн. С активи под управление, които бързо достигат милиарди долари, тези финансови инструменти възвестиха нова ера на инвестиране в крипто. От началото на 2024 г. институциите, разполагащи с активи за трилиони, както съобщи Мат Хоуган от Bitwise на 9 март, са готови да насочат значителен капитал към Bitcoin ETF. Това нарастване на институционалния интерес е свидетелство за съзряващата привлекателност на Биткойн като легитимно инвестиционно средство, което допринася значително за динамиката на цената му и пазарните нагласи. Повече информация за Bitcoin ETFs и тяхното начало може да намерите в тези две статии - https://xchange.bg/bg/news/news/bitcoin-etfs-nova-era-pri-investiciite-v-kriptovaluti и https://xchange.bg/bg/news/news/bitcoin-etfs-kakvo-se-sluchi-prez-pyrvata-trading-sedmica

Икономическа несигурност и Bitcoin като символ на стабилност

На фона на нарастващия държавен дълг в САЩ, който понастоящем възлиза на зашеметяващите 34,5 трилиона щатски долара - 25% увеличение от 2020 г. насам, и на опасенията за инфлацията, Биткойн играе ключова роля като хедж срещу финансовата нестабилност. Личности като Баладжи Сринивасан изтъкнаха потенциала на Биткойн за смекчаване на въздействието на неконтролираните държавни разходи и инфлацията, като се застъпиха за приемането му в условията на "фазата на разграбване на хазната при имперския колапс". Тези настроения намират отклик сред по-широка аудитория, която търси финансови гаранции на фона на икономическата нестабилност.

BlackRock изпреварва MicroStrategy на Michael Saylor

Може би най-важният аспект на институционалното приемане на Биткойн е iShares Bitcoin ETF (IBIT) на BlackRock, който към 10 март 2024 г. е натрупал 195 985 Биткойна, надминавайки с няколко хиляди притежанията на MicroStrategy. Тази промяна не само подчертава интензивното търсене на Bitcoin ETF, но и бележи повратен момент в приемането на Биткойн като основен клас актив. Бързото натрупване на Bitcoin в ETF, заедно с цялостната бича реакция на пазара, допринесе за повишаване на цената на Биткойн до новия му исторически връх.

Заключение

Скокът на Биткойн и поставянето на нов исторически връх при 72 440 долара подчертават ключов момент в пътя на криптовалутите. Взаимодействието на предстоящия халвинг, институционалните инвестиции и икономическата несигурност рисува сложна, но оптимистична картина за бъдещето на Биткойн. Тъй като дигиталният актив продължава да се ориентира добре в тази така динамична среда, неговата роля като утвърден актив и хедж срещу икономически сътресения става все по-ясно изразена. При внимателно следене на технологичния напредък и регулаторния пейзаж, пътят напред за Биткойн изглежда по-сигурен от всякога.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.