18,212,025 BTC

Биткойн: Fear and Greed индексът е в зоната на екстремния страх – Aнализ – 18 април

fear and greed индекс страх алчност Биткойн xChange.bg

Тъй като цената на Биткойн падна под психологическото ниво от 40 000 долара, страхът сред крипто инвеститорите се засили. Според alternative.me Fear & Greed (страх и алчност) индексът е навлязъл в територията на "екстремния страх":

fear and greed индекс екстремен страх

Източник: alternative.me

Настоящото ниво от 24 е най-ниското за индекса за последния почти един месец. И въпреки че настроенията сред Биткойн инвеститорите не са много положителни, по същество екосистемата на криптовалутата остава силна и устойчива. Според CoinWarz, текущият хешрейт на Биткойн остава близо до най-високия за всички времена:

Биткойн хешрейт

Източник: CoinWarz

Друг положителен фундаментален фактор за цената на Биткойн е постоянно намаляващото предлагане на криптовалутата на крипто борсите. Според Glassnode все повече и повече притежатели изтеглят своите монети от борсите, като по този начин ограничават потенциалния натиск за продажба:

Биткойн предлагане борси

Източник: Twitter

Въпреки че фундаменталните показатели изглеждат силни, в краткосрочен план мечият натиск продължава. Според Coin360.com, към момента на съставяне на анализа, рано в понеделник един Биткойн струва 36 005,73 евро (-3,56%), един Етериум – 2 679,88 евро (-4,78%), едно DOGE – 0,1246 евро (-6,50%) и едно UNI – 8,23 евро ( -7,55%):

Биткойн цена 18 април 2022

Източник: Coin360.com

Сега нека анализираме ценовите графики на водещите криптовалути спрямо еврото в най-важните времеви рамки.

Биткойн

В месечната времева рамка (MN) през април двойката BTC/EUR се опитва да формира Мечо поглъщане – меча формация, която обикновено се появява в края на покачване на цената:

Биткойн цена графика 18 април 2022

Бихме искали да подчертаем, че до края на месеца има достатъчно време и текущата месечна свещ може да се промени значително. Въпреки това, сегашното Мечо поглъщане е важно предупреждение, което си струва да се проследи.

В 4-часовата графика (4H) двойката BTC/EUR вече тества долната линия (линията на подкрепа) на Възходящия канал (възходящ тренд):

Биткойн цена графика 2 18 април 2022

Както споменахме в предишния ни анализ, ако двойката BTC/EUR формира локално дъно над предишното и остане в рамките на канала, може да възникне сигнал за покупка. Ако обаче цената пробие линията на подкрепа и падне под предишното локално дъно, ще възникне мечи сигнал.

Етериум

В седмичната времева рамка (1W) след Мечото поглъщане двойката ETH/EUR формира друга меча свещ със съответно по-ниски връх и дъно:

Етериум цена графика 18 април 2022

Текущата поредица от мечи свещни формации потвърждава продължаващия натиск за продажба. Ето защо засега предпочитаме да стоим далеч от пазара.

Продължаваме да следим Възходящия канал в 4-часовата времева рамка (4H):

Етериум цена графика 2 18 април 2022

Както се вижда от графиката, в момента се случва корекция и цената на Етериум се насочва към долната линия (линията на подкрепа) на канала. Както споменахме в предишния ни анализ, ако двойката ETH/EUR получи подкрепа от тази линия и отскочи, може да възникне сигнал за покупка.

Dogecoin

В седмичната времева рамка (1W) двойката DOGE/EUR формира малка меча свещ след свещта от типа Shooting Star (Падаща звезда):

Dogecoin цена графика 18 април 2022

Според теорията на техническия анализ Падащата звезда е меча формация, която обикновено се появява в края на увеличението на цената. Ето защо засега предпочитаме да стоим далеч от пазара.

Освен това, в 4-часовата графика (4H) двойката DOGE/EUR продължава своето движение в Низходящия канал (низходящ тренд) – ясен сигнал, че мечките контролират пазара:

Dogecoin цена графика 2 18 април 2022

Както споменахме в предишните ни анализи, ще започнем да търсим сигнал за покупка само ако двойката DOGE/EUR излезе от низходящия канал в посока нагоре.

Uniswap

В 4-часовата времева рамка (4H) на двойката UNI/EUR нищо не се е променило значително от предишния ни анализ – цената на Uniswap продължава да спада в Низходящия канал (низходящ тренд):

Uniswap цена графика 2 18 април 2022

Както вече подчертахме в предишните си анализи, докато цената на Uniswap остава в рамките на канала, ние предпочитаме да изчакаме по-добър момент. Можем да влезем в пазара само ако цената излезе от низходящия канал в посока нагоре.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, USDT, USDC, LINK, Dogecoin и UNI. Свали приложението ни за Android и iOS.

Анализът е само и единствено с информативна цел и не представлява съвет, препоръка или предложение за покупка или продажба на Биткойн, която и да е друга криптовалута или финансов инструмент. "Глобал Ексчейндж" ООД не носи отговорност за загуби след използването на текущия анализ. Инвестирайте разумно и само суми, които може да си позволите да загубите.