18,212,025 BTC

Биткойн чупи рекорди, зелено начало на месец март за крипто пазара

Биткойн лого шахматни фигури пешки цар xChange.bg

От началото на март пазарът на криптовалути е свидетел на безпрецедентна активност, като Биткойн (BTC) и Етериум (ETH) са начело на значително покачване на цените. Нека разгледаме представянето на някои от най-популярните крипто проекти за последните 7 дни (към 10:00 ч. на 5 март 2024 г.).

Bitcoin (BTC) +19.01%

Ethereum (ETH) +14.48%

BNB (BNB) +5.61%

Ripple (XRP) +16.62%

Solana (SOL) +17.10%

Cardano (ADA) +23.33%

Dogecoin (DOGE) +98.39%

Shiba Inu (SHIB) +280.07%

Polkadot (DOT) +31.14%

Internet Computer (ICP) +22.99%

Filecoin (FIL) +25.41%

Stellar (XLM) +25.08%

Pepe (PEPE) +262.89%

Зрелищни резултати на Биткойн

Ценовата траектория на Биткойн не е нищо друго освен впечатляваща, приближавайки се до своя исторически връх (ATH) от 2021 г., като достигна нива малко под 69 000 долара. В резултат на ралито Биткойн надхвърли 68 000 щатски долара, а пазарната му капитализация се повиши до рекордните $2,8 трилиона, засенчвайки предишния си връх от 2,7 трилиона щатски долара през ноември 2021 г. Биткойн направи забележително постижение и счупи рекорда, като постави нови върхове и в евро и други валути, което показва широкото му приемане и развитие.

Откритият интерес към фючърсите върху Биткойн се изкачи до исторически връх, като данните на Coinglass отчитат зашеметяващите 27 млрд. долара, подчертавайки увеличеното залагане на бичи ценови движения. Освен това тегленията на Биткойн от борсите се увеличиха, показвайки предпочитание към дългосрочното държане пред търговията, като само за един ден тегленията надхвърлиха 2 млрд. долара, което е най-голямото от над пет години според анализи на CryptoSlate.

Развития и пречки пред Етериум

Етериум монета лого лаптоп клавиатура

Етериум също отбеляза значителен ръст, достигайки 3 700 долара, придружен от рязко нарастване на мрежовата активност, което доведе до значително повишаване на таксите за газ. Очакването на надстройката на мрежата "Dencun", целяща значително намаляване на разходите за транзакции, отразява ангажимента на Етериум да се справи с мащабируемостта и ефективността. Въпреки тези постижения високите такси за транзакции наложиха значителни разходи за дейностите в екосистемата на Етериум, като максималната стойност на NFT транзакциите е над 372,29 USD. Повече за предстоящия ъпдейт на Ethereum Dencun може да прочетете тук - https://xchange.bg/bg/news/news/dencun-strategicheskiqt-hod-na-ethereum-kym-skalirane

Институционални инвеститори и промяна на нагласи

инвеститори мъже жени монитори ценови графики японски свещи калкулатор графики клавиатура

Институционалният интерес оказа значително влияние върху настоящото крипто рали. Навлизането на Bitcoin ETF-и, като ETF-ът на BlackRock достигна 10 млрд. долара с безпрецедентни темпове, подчертава нарастващото масово приемане на крипто. Студентският фонд Blyth на Станфордския университет е инвестирал 7% от стойността на портфейла си в Биткойн, след като Kole Lee, ръководител на Станфордския блокчейн клуб, се застъпи за инвестиция в Spot ETF в Биткойн на BlackRock. Предложението на Lee акцентира върху притока на ETF, циклите на криптопазара и Биткойн като средство за хеджиране срещу фиатна нестабилност. Фондът Blyth, част от дарителския фонд на Станфорд, управлява значителна сума, като инвестира в различни активи, включително сега в BTC. Lee смята, че пробивът на Биткойн АТН може да предизвика бича пазарна реакция. Освен това BlackRock се стреми да включи експозиция към Биткойн в своя фонд Strategic Income Opportunities Fund на стойност 36,5 млрд. долара, което отразява нарастващия институционален интерес.

Пазарното въодушевление обаче води със себе си призрака на волатилността. Паралелното нарастване на открития интерес и бичият ливъридж при Биткойн и Етериум сочат към потенциално прегряване на пазара, напомнящо цикъла от 2021 г. Текущите нива на открития интерес към фючърсите върху Биткойн и Етериум достигнаха съответно 31 млрд. и 12 млрд. долара, което сигнализира за повишена пазарна активност, но и предполага предстояща необходимост от корекция.

Перспектива

Сближаването на нарастващата институционална подкрепа, предстоящите технологични подобрения, Биткойн халвингът и настроенията на пазара представят сложно, но обещаващо бъдеще за криптовалутите. Потенциалът за повишена волатилност остава актуален проблем, който подчертава значението на стратегическите инвестиции и управлението на риска.

Тъй като крипто пазарът продължава да се развива, балансът между спекулативния ентусиазъм и фундаменталния растеж ще бъде от решаващо значение. Със значителен напредък и все по-разнообразна инвеститорска база, предстоящото развитие на криптовалутите е на път да бъде колкото динамично, толкова и несигурно, обещавайки в еднаква степен както възможности, така и рискове.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.