18,212,025 BTC

Bitcoin ETFs: Нова ера при инвестициите в криптовалути

биткойн монета графика spot etf xChange.bg sec одобрение

SEC диаграма регулатор правосъдие

В исторически ход, който бележи важен етап за индустрията на криптовалутите, Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) най-накрая даде зелена светлина на борсово търгуваните фондове (ETFs) в Биткойн. След дългогодишни упорити усилия и регулаторни отдръпвания това одобрение поставя началото на нова ера както за крипто феновете, така и за традиционните инвеститори.

Решението

Одобрението на Биткойн ETFs от SEC не е нищо друго освен революция. Това е знаково решение, което отговаря на дългогодишния стремеж на цялата индустрия за управление на активи да стартира различни Spot Bitcoin ETFs. Сред 11-те одобрени ETFs са:

iShares Bitcoin Trust (IBIT) на Blackrock

ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB)

WisdomTree Bitcoin Fund (BTCW)

Invesco Galaxy Bitcoin ETF (BTCO)

Bitwise Bitcoin ETF (BITB)

VanEck Bitcoin Trust (HODL)

Franklin Bitcoin ETF (EZBC)

Fidelity Wise Origin Bitcoin Trust (FBTC)

Valkyrie Bitcoin Fund (BRRR)

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)

Hashdex Bitcoin ETF (DEFI)

ETF мъж в костюм вратовръзка ръка показалец

Тези ETF-и предлагат различни структури на таксите, инвестиционни подходи и партньорства, което прави инвестицията в Биткойн по-достъпна и диверсифицирана. Например, сътрудничеството на BlackRock с Coinbase и интеграцията с тяхната платформа Aladdin демонстрира съчетание на традиционно управление на активи с модерна крипто инфраструктура.

Защо Биткойн ETF-ите са от значение

Въвеждането на Биткойн ETFs е промяна във финансова игра по няколко причини:

Достъпност: Биткойн ETF-ите правят инвестирането в най-голямата криптовалута в света по-достъпно за традиционните инвеститори. Те предлагат начин за придобиване на експозиция към движението на цената на Биткойн без сложността и рисковете, свързани със собствеността и съхранението, като например създаването на крипто портфейли и справянето с проблеми със сигурността.

Регулаторен надзор: За разлика от директните инвестиции в криптовалути, ETF-ите са регистрирани на регулирани фондови борси. Това осигурява допълнително ниво на сигурност и увереност за инвеститорите, особено след различните крипто скандали и фалити.

Институционално участие: Структурата на ETF подобрява и достъпността на Биткойн за институционалните инвеститори, много от които са ограничени да инвестират директно в алтернативни активи.

Пътят напред

Пътуването до този момент беше изпълнено с предизвикателства. Многократните откази на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) поради опасения за манипулиране на пазара и защита на инвеститорите забавиха появата на Bitcoin ETF. Въпреки това ключово съдебно решение срещу отхвърлянето от SEC на заявлението на Grayscale Investments изигра решаваща роля за постигането на тази цел.

Въздействие върху стойността на Биткойн и пазара

Биткойн монети ценова графика цена

Очакването на ETF-и вече оказа забележително въздействие върху стойността на Биткойн, която отбеляза значително увеличение през последните месеци. Макар че все още не е ясно колко още ще се повиши стойността на криптовалутата, очаква се навлизането на ETF-и на пазара да привлече значителен приток на инвестиции.

Предпазливият подход все още е оправдан

Въпреки вълнението, все още се препоръчва предпазливост. В изявлението на председателя на SEC Гари Генслер се подчертава, че макар да са одобрени листването и търговията с акции на спот ETF в Биткойн, това не е равнозначно на препоръка към инвестицията и признаване на ролята му. Присъщите рискове, свързани с инвестициите в Биткойн и криптовалути, остават.

Бъдещето на крипто

Биткойн финанси диаграма услуги финансов свят мъже в костюми бизнес

Одобрението на борсово търгуваните фондове в Биткойн не е свързано само с финансови иновации. То е демонстрация за легитимността и потенциала на индустрията на криптовалутите. То представлява значителна промяна в подхода на традиционния финансов свят към цифровите активи и може да проправи пътя за други иновативни крипто продукти.

Заключение 

Одобрението на SEC за 11-те Bitcoin ETF-и бележи исторически момент в света на финансите и криптовалутите. То открива нови пътища за инвеститорите, намалява бариерите за навлизане на пазара и засилва легитимността на крипто пазара. Тъй като сме свидетели на тази значителна промяна, за инвеститорите остава от решаващо значение да останат информирани и предпазливи, признавайки както възможностите, така и рисковете, присъщи на инвестициите в рискови активи.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.