18,212,025 BTC

Какво се случи през първата трейдинг седмица на Bitcoin ETFs?

Биткойн монети мъж в костюм небостъргачи бизнес сгради xChange.bg Bitcoin ETF

ETF дървена блокчета с букви диаграми

Януари постави началото на ключов момент в сферата на инвестициите в крипто с пускането на пазара на Bitcoin ETFs. Това събитие отбеляза значителен преход, смесвайки света на криптовалутите с по-утвърдената сфера на традиционните инвестиции. В тази статия ще направим кратък анализ на първата цяла трейдинг седмица в историята на Bitcoin ETFs.

Второ място на суровинния пазар в САЩ

монети ценова графика спадове пикове бинарен код сървъри

Борсово търгуваните фондове (ETFs) в Биткойн изпревариха среброто и се превърнаха във втората по големина суровина на пазара на ETF в САЩ, отстъпвайки само на златото.

В рамките на шест дни тези ETF-и натрупаха 95 000 BTC, което доближи техния AUM (assets under management) до 4 млрд. долара. Този факт подчертава нарастващото търсене на Биткойн в по-регулиран и достъпен формат. FBTC на Fidelity и iShares Bitcoin Trust (IBIT) на BlackRock бяха начело, като всеки от тях натрупа потоци от над 1,2 млрд. долара, сигнализирайки за промяна в нагласите на инвеститорите към тези нови инвестиционни инструменти.

Променящото се състояние на Grayscale

Bitcoin Trust ETF (GBTC) на Grayscale изненадващо отбеляза спад, като отливът от него подсказва за намаляващ интерес от страна на инвеститорите. Основни фактори за това са по-високите такси за управление и конкуренцията от страна на по-нови и по-гъвкави участници. Въпреки това значителният обем на активите на GBTC подчертава утвърдено присъствие на пазара.

Разграничаване на пазарните лидери

В ранната фаза на пазара на Bitcoin ETF се появиха четири основни играчи - iShares Bitcoin Trust (IBIT), Bitwise Bitcoin ETF Trust (BITB), Ark 21Shares Bitcoin ETF (ARKB) и (FBTC) на Fidelity. Тези ETF-и не само водят по AUM и обем на търговията, но и предлагат различни предимства. Например Bitwise се отличава с това, че подкрепя разработчиците на Биткойн, отразявайки ангажимента си към по-широката Биткойн екосистема. Ark Invest, под ръководството на Кати Ууд, предлага инвестиционен продукт, подкрепен от екип, известен с уменията си да идентифицира успешни технологични компании.

Ключови фактори, влияещи върху избора на инвеститорите

щатски долари банкноти калкулатор диаграма графики

Инвеститорите все по-внимателно разглеждат таксите за управление, като по-ниските такси са значителен фактор за тяхното привличане. Това е видно от популярността на ETF-ите на Bitwise и Ark 21Share, които предлагат едни от най-конкурентните такси на пазара. Освен това репутацията и финансовата стабилност на големите институции, като например BlackRock в случая на IBIT, добавят ниво на надеждност и доверие, което влияе върху избора на инвеститорите. Пазарът е свидетел на забележителна промяна, тъй като много играчи преминават от утвърдени фондове като GBTC към по-нови варианти, които обещават по-голяма стойност и по-ниски разходи.

Бъдещи прогнози

В перспектива се очаква пазарът на Bitcoin ETF да отбележи стабилен и устойчив растеж, като първоначалното вълнение постепенно ще отстъпи място на по-устойчиво натрупване на активи. Въпреки че предизвикателства като конкурентния натиск могат да засегнат по-малките фондове, цялостното разнообразие и иновации в пространството на ETF сочат динамичен и развиващ се пазар. Прогнозира се и още по-голям интерес към актива заради наближаващия Bitcoin Halving, който се очаква във втората половина на април тази година. Повече относно това може да прочетете тук.

Заключение

Навлизането на Bitcoin ETF на финансовия пазар е знаково събитие, представляващо значителна крачка в интегрирането на криптовалутите в основните инвестиционни портфейли. С узряването на този пазар очакваме да наблюдаваме непрекъсната еволюция, движена от търсенето на инвеститорите на прозрачност, по-ниски такси и иновативни стратегии на фондовете. Ерата на Bitcoin ETF е не само свидетелство за нарастващото приемане на криптовалутите, но и може би предшественик на ETF-и и на други валути като ETH, ADA, SOL и XRP.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.