18,212,025 BTC

Изкуственият интелект и крипто измамите: Какво трябва да знаем, за да се предпазим от тях

изкуствен интелект ии ai xChange.bg

Интегрирането на изкуствения интелект (AI) промени много света на технологиите. С този напредък обаче идва нова вълна от измами, които са насочени към нищо неподозиращи инвеститори. Тази статия има за цел да хвърли светлина върху неотдавнашния скок на AI крипто измами и да предостави съвети как да се предпазите.

Какво представлява изкуственият интелект?

Изкуственият интелект (AI), най-просто казано, е клон на компютърната наука, който има за цел да създаде машини, които имитират човешкия интелект. Добър пример за AI, с който може да сте запознати, е личният асистент на телефона ви, като Siri или Google Assistant. Те могат да разберат вашите гласови команди, като „Обади се на мама“ или „Какво е времето днес?“, и да им отговорят правилно. Те се учат и подобряват с времето въз основа на командите и въпросите, които задавате.

AI бързо навлиза в различни индустрии, като рационализира сложни задачи, обработвайки огромни количества данни и дори имитирайки човешкия интелект.

ChatGPT е следващо поколение AI система, която се използва за създаване на съдържание, вариращо от есета, статии, софтуер и много други. Според Асошиейтед прес системата отговаря на въпроси и искания от потребители с все по-сложни резултати, включително сложни аргументи, и дори създаване на песни и стихове. The Guardian съобщава, че потребителите са използвали системата, за да пишат есета, увлекателни истории, и дори мотивационни писма за кандидатстване за работа.

Връзката на AI и криптовалутите

Изкуственият интелект (ИИ) играе многостранна роля в крипто индустрията. От една страна, той подобрява сектора, като предоставя усъвършенствани решения за търговия, откриване на измами и прогнозиране на пазара. AI алгоритмите могат да анализират огромни количества данни с невероятна скорост, което ги прави идеални за високочестотна крипто търговия. Те могат да идентифицират модели и тенденции на пазара, които биха били невъзможни за човек да забележи, което позволява по-точни прогнози и по-интелигентни инвестиционни решения.

AI също играе решаваща роля за подобряване на сигурността на крипто транзакциите. Може да се използва за откриване на измамни дейности чрез идентифициране на необичайни модели или аномалии в данните за транзакциите. Например, ако определен крипто портфейл участва в транзакции, които се отклоняват значително от обичайното му поведение, AI може да го маркира за по-нататъшно разследване.

От друга страна, същите възможности, които правят AI благодатен за крипто индустрията, могат също да бъдат използвани за злонамерени цели. Сложните AI системи могат да се използват за извършване на сложни крипто измами, манипулиране на пазарни цени или дори хакване на крипто портфейли и борси. Както AI технологията продължава да се развива, така и сложността на тези потенциални заплахи.

Видове измами

Фишинг имейли

Когато ChatGPT се използва от студенти, за да си напишат есето, или от копирайтър, за да си помогне с написването на поредната статия, това е напълно разбираемо и безобидно. Но това не е всичко, за което се използва ChatGPT. Според ново изследване от фирми за дигитална сигурност, виртуалният асистент е много добър в писането на фишинг имейли, които са предназначени да подмамят читателите и да предадат чувствителна информация като данни за банкови сметки и пароли.

Изводът от изследването е, че инструментите като ChatGPT дават сериозни възможности на престъпниците в изготвянето на по-убедителни писмени съобщения за техните кибератаки. За съжаление до момента има малко средства за защита срещу това, така че остава трудно да се каже кои имейли са написани от човек и кои са генерирани от чатбот, разчитащ на AI.

Манипулация в социалните медии

Meta съобщи, че са зачестили случаите на опити за достъп до акаунти на потребители във Facebook. Само през март и април Meta са блокирали повече от 1 000 злонамерени опита за връзка, които са маскирани като разширения на ChatGPT.

Популярността на тези платформи се използват от измамниците за бързо изграждане на значителни последователи. С помощта на AI те могат да наберат аудитория от десетки хиляди последователи за отрицателно време. Тези профили могат да бъдат използвани, за да придадат на техните измамни инициативи привидна легитимност и популярност.

Една от най-нашумелите видове измами са онлайн промоциите с измамни монети. През последните години се наблюдава значително нарастване на създаването на нови криптовалути. Тази тенденция до голяма степен се ръководи от децентрализираната природа на блокчейн технологията, позволяваща на всеки индивид или група да пусне своя собствена цифрова валута. Измамниците често създават фалшива реклама около нова монета, като публикуват подвеждаща или прекалено оптимистична информация в социални медийни платформи като Twitter, Facebook или Telegram. Те могат да използват ботове, платени инфлуенсъри или фалшиви акаунти, за да разпространят своето послание и изкуствено да надуят възприеманата популярност на монетата.

Известни измами, като например схемата BitConnect Ponzi, която примами инвеститорите с обещанието за главоломна възвръщаемост преди да изчезне, както и неотдавнашната Биткойн измама в Twitter, която използва високопоставени акаунти за привличане на Биткойн трансфери, създадоха леко недоверие в очите на хората.

Видове схеми:

  • Pump and Dump 

В тези схеми измамниците надуват цената на безполезна монета, като използват координирано купуване и агресивни промоции в социалните медии. След като цената се повиши достатъчно, те разпродават своите притежания, причинявайки рязко падане на цената и оставяйки други инвеститори на загуба.

  • DeepFakes 

Измамниците често се представят за известни личности, крипто експерти или дори официални крипто акаунти. Те могат да публикуват фалшиви одобрения, фалшиви подаръци или инвестиционни възможности, за да подмамят хората да купят техните фалшиви монети или да споделят поверителна информация.

  • Фалшиви ICO (първични предлагания на монети)

Измамниците могат да използват социалните медии, за да популяризират фалшиви ICO. Тези ICO често идват с впечатляващо изглеждащи бели книги, уебсайтове и обещания за висока възвръщаемост. Въпреки това, след като са събрали значителна сума от инвеститори, те изчезват със средствата.

Измама с изкуствен интелект с клониране на глас или образ на известна личност

  • Използвайки гласове, генерирани от AI, измамниците могат да се представят за влиятелни фигури в крипто пространството, изпълнителни директори на компании или дори държавни служители по време на телефонни разговори или видео конференции. Те могат да убедят жертвата да инвестира във фиктивни проекти или да я подмамят да сподели чувствителна информация, като частни ключове или адреси на портфейли.

  • Измамниците могат да създават фалшиви видео или аудио клипове на известни личности, които „подкрепят“ тяхната криптовалута. След това тези фалшифицирани одобрения могат да бъдат споделени в социалните медии или използвани в рекламни материали, за да се спечели доверието на инвеститорите и да се стимулират инвестициите във фалшивата монета.

  • Гласове, генерирани от изкуствен интелект, могат да се използват за разпространяване на фалшива информация или слухове за пазара, причинявайки панически продажби или изкуствено напомпване на цената. Тази пазарна манипулация може да доведе до финансови загуби на инвеститорите.

Как да разпознаем измамите?

  • Проучване

Преди да инвестирате в даден проект, проучете щателно криптовалутата и компанията, която стои зад нея.

  1. Проучете екипа

Проучете предисторията и опита на членовете на екипа зад крипто проекта. Потърсете техните квалификации, опит и предишни постижения в индустрията. Проверете самоличността им и дали имат солидно досие. Доверието и опитът на екипа играят важна роля за успеха и надеждността на един проект.

  1. Прочетете Бялата книга (White paper)

Прочетете внимателно бялата книга на проекта. Бялата книга е технически документ, който очертава целите на проекта, технологията, пътната карта и подробностите за изпълнението. Оценете дали бялата книга предоставя ясна и реалистична визия, очертава случай на практическа употреба на криптовалутата и обяснява как планира да реши проблеми от реалния свят. Разгледайте подробно техническите аспекти, за да определите дали проектът е технически осъществим и иновативен.

  1. Вижте пътната карта на проекта

Прегледайте road map на проекта, която очертава графика за различните важни етапи и фази на развитие. Оценете дали проектът е постигнал предишните етапи, както е обещано, и дали пътната карта е в съответствие с цялостната визия и цели на проекта. Добре дефинирана пътна карта с постижими цели показва ангажимента и напредъка на проекта.

  1. Анализирайте пазарния потенциал

Оценете пазарния потенциал и търсенето на крипто проекта. Обмислете фактори като размера на целевия пазар, конкуренцията и уникалното предложение за стойност на проекта. Проучете целевата аудитория на проекта и преценете дали има истинска нужда от предложеното решение. Анализирането на пазарния потенциал ви помага да прецените вероятността за приемане и дългосрочен успех.

  1. Преглед на икономиката на токена

Разберете символичната икономика на проекта. Проучете фактори като разпространението на токени, разпределението и полезността на токените в рамките на екосистемата на проекта. Анализирайте дали токенът има ясна цел и дали стойността му произтича от успеха или полезността на проекта. Уверете се, че проектът има устойчив модел за използване и търсене на токена.

  1. Проверете мерките за сигурност на проекта

Оценете мерките и протоколите за сигурност на проекта. Потърсете информация за това как се съхраняват и осигуряват средствата на потребителите. Оценете дали проектът се подлага на редовни одити за сигурност от реномирани трети страни. Стабилните мерки за сигурност са от съществено значение за защита на вашите инвестиции и минимизиране на риска от хакване или кражба.

  1. Проучете законовото и регулаторното съответствие

Уверете се, че крипто проектът отговаря на законовите и регулаторни изисквания в юрисдикциите, където оперира. Проучете дали проектът е получил необходимите лицензи и дали се придържа към правилата Know Your Customer (KYC) и Anti-Money Laundering (AML). Спазването на разпоредбите е от решаващо значение за гарантиране на легитимността и дългосрочната жизнеспособност на проекта.

  • Защитете вашите данни

  1. Използвайте добре защитен портфейл. 

  2. Ако притежавате по-голямо количество крипто помислете за cold storage. Студеното съхранение елиминира риска от онлайн атаки, тъй като частните ви ключове никога не са изложени на достъп до интернет.

  3. Използвайте силни, уникални пароли за вашите акаунти. 

  4. Активирайте двуфакторно удостоверяване, когато е възможно.

  5. Пазете личните си ключове добре защитени

  • Бъдете скептични

Ако една инвестиция изглежда твърде добра, за да е истина, вероятно е така. Внимавайте със схемите за бързо забогатяване.

  • Използвайте реномирани платформи

Придържайте се към добре познати, реномирани платформи за крипто търговия.

Изберете платформи, които имат солидни резултати, положителни потребителски отзиви и стабилни мерки за сигурност. Тези платформи инвестират в протоколи за сигурност и използват методи за криптиране, за да защитят вашите средства. Като търгувате на доверени платформи, вие намалявате риска да станете жертва на измами или измамни дейности.

Заключение

В ерата на изкуствения интелект и криптовалутите е наложително да останем бдителни и добре информирани, за да се предпазим от AI и крипто измами. Чрез разбиране на основите, провеждане на задълбочено проучване и проявяване на повишено внимание, можем значително да намалим риска да станем жертва на измамни дейности. Информирайте се за AI и криптовалути, проверете легитимността на проектите, внимавайте с нежелани съобщения и защитете цифровите си активи със сигурни портфейли и силни пароли. Бъдете в крак с най-новите мерки за сигурност и потърсете съвет от доверени източници. Не забравяйте, че вашите знания и проактивен подход са ключът към предпазването ви от AI и крипто измами. С отговорно инвестиране и силно осъзнаване на потенциалните рискове можем да се ориентираме в света на ИИ и криптовалутите с увереност и да защитим финансовото си благосъстояние.