18,212,025 BTC

8 криптовалути, базирани на AI

AI ИИ изкуствен интелект възходяща графика мъж с костюм xChange.bg

През последните 2 години изкуственият интелект (ИИ) завладя въображението на технологичния свят, но истинско признание за неговото присъствие дойде със старта на ChatGPT от OpenAI. Този напреднал чатбот не само надмина предходните разработки в областта на ИИ по сложност, но също така привлече значителен интерес от страна на инвеститори, технологични ентусиасти и целия финансов сектор.

Този нарастващ интерес към ИИ привлече вниманието и към специализиран, но бързо разрастващ се сегмент от пазара на криптовалути: криптовалути, базирани на изкуствен интелект. Криптовалути, които използват ИИ или машинно обучение (МО), наблюдават безпрецедентен растеж благодарение на все по-голямото проникване на ИИ в ежедневието и на подобрените настроения към пазара на криптовалутите.

Криптовалутите, базирани на ИИ

Концепцията за криптовалути, базирани на ИИ постепенно влезе във фокус, обхващайки токени, които по някакъв начин включват ИИ. Потенциалът на ИИ да укрепва сигурността, да увеличава мащабируемостта, да подобрява потребителското изживяване и да автоматизира процесите е направил технологията ценен актив в множество крипто екосистеми. Тези токени могат да активират проекти и приложения, включително децентрализирани борси (DEX) и инвестиционни протоколи, улеснявайки достъпа до технологии и услуги, базирани на ИИ.

Към октомври 2023 г., пазарната капитализация на сектора на ИИ в крипто индустрията бе 6.3 милиарда долара. Към април 2024 г. пазарната капитализация е 35.9 милиарда долара.

За всички, които са жадни да се ориентират в обещаващия свят на криптовалутите, базирани на ИИ, сме подбрали списък на популярни крипто проекти в сферата на ИИ и МО:

NEAR Protocol (NEAR) - Пазарна капитализация: 6.9 милиарда долара. NEAR Protocol е децентрализирана платформа за разработване на приложения, която се стреми да предложи лесен за използване интерфейс и висока производителност за разработчиците и крайните потребители. Създаден с цел да реши проблемите на мащабируемост и удобство за ползване, които засягат много блокчейн платформи, NEAR използва уникален механизъм на консенсус, наречен Nightshade, който позволява значително увеличение на скоростта на транзакциите и намаляване на таксите. Освен това, NEAR активно интегрира изкуствения интелект и машинно обучение в своите услуги и приложения, като по този начин предлага нови възможности за разработчиците да създават иновативни децентрализирани приложения (dApps). Това включва всичко от подобрения в потребителския интерфейс до създаването на по-интелигентни смарт договори, които могат автоматично да адаптират своите функции в отговор на променящи се условия или данни.

Injective (INJ) - Пазарна капитализация: 3 милиарда долара. Injective е иновативен проект в сферата на децентрализираните финанси (DeFi), който си поставя за цел да предостави напълно децентрализирана платформа за търговия, комбинирайки скоростта и удобството на централизираните борси със сигурността и прозрачността на децентрализираните. Ключова характеристика на Injective е неговата интеграция с изкуствения интелект (ИИ) и машинното обучение (МО), което отваря врати за разработването на сложни финансови инструменти и стратегии, както и за подобряване на потребителското изживяване чрез автоматизация и персонализация. 

Render (RNDR) - Пазарна капитализация: 3.3 милиарда долара. Render (RNDR) е революционен проект в сферата на блокчейн и изкуствения интелект, който трансформира начина, по който се извършва и дистрибутира графично рендиране. Платформата позволява на цифрови артисти и създатели на съдържание да използват мощта на децентрализираната мрежа от компютри за изчисление на висококачествени визуализации в реално време. Това става чрез използване на мрежа от участници, които предоставят своята изчислителна мощ в обмен на RNDR токени.

The Graph (GRT) - Пазарна капитализация: 2.9 милиарда долара. The Graph е децентрализиран и индексиращ протокол за заявки за блокчейн данни, който играе критична роля в екосистемата на децентрализираните приложения (dApps) като позволява на разработчиците лесно и бързо да извличат необходимите данни от различни блокчейни. Това решение позволява на dApps да функционират по-ефективно, като предоставя бърз и лесен достъп до информацията, необходима за тяхната работа.

Fetch.ai (FET) - Пазарна капитализация: 2 милиарда долара. Fetch.ai се появява като пионер със своята децентрализирана платформа с отворен код, предназначена да оформи цифрова икономика, захранвана от автономни ИИ агенти. Fetch.ai предлага нови възможности за автоматизация и оптимизация в различни индустрии, като финанси, енергетика, транспорт и логистика, предоставяйки платформа за създаване на интелигентни, саморегулиращи се децентрализирани мрежи и услуги.

SingularityNET (AGIX) - Пазарна капитализация: 1.2 милиарда долара. Като изтъкнат играч в пространството на ИИ токените, SingularityNET предлага пазар за покупка, продажба и създаване на услуги, управлявани от ИИ. SingularityNET има амбицията да разбие монополите в областта на ИИ, като предоставя инструменти за създаването на разпределени и автономни ИИ услуги, които могат да се интегрират във всякакви приложения и бизнес процеси. Чрез тази отворена мрежа, проектът стреми да ускори иновациите в ИИ и да направи технологията достъпна за предприемачи, малки предприятия и независими разработчици по целия свят, като по този начин спомага за създаването на по-умни и справедливи технологични решения.

Oasis Network (ROSE) - Пазарна капитализация: 785 милиона долара. Съсредоточен върху поверителността и мащабируемостта, Oasis Network поддържа разработването на Web3 приложения. Основната характеристика на Oasis Network е нейната способност да поддържа конфиденциални смарт договори, което позволява обработката на чувствителни данни в блокчейн среда без компрометиране на тяхната сигурност. Това се постига чрез използване на технологии за конфиденциални изчисления, като например изолирани изпълнителни среди (TEE), които гарантират, че данните остават защитени дори по време на обработката им.

Ocean Protocol (OCEAN) - Пазарна капитализация: 600 милиона долара. Този проект използва блокчейна на Етериум, за да улесни сигурния обмен и монетизация на данни.Един от ключовите аспекти на Ocean Protocol е възможността за интегриране с ИИ и МО, като предоставя на изследователи и разработчици достъп до обширни набори от данни за обучение на своите модели. Това не само улеснява развитието на нови ИИ технологии и приложения, но също така стимулира иновациите и сътрудничеството в различни сектори.

ИИ криптовалутите ли са бъдещето?

Интеграцията на ИИ в различни сектори, включително крипто пазара, подчертава неговия огромен потенциал да подобри и разшири употребата на блокчейн технологията. Сливането на ИИ с криптовалутите не е просто временна тенденция, а основополагаща промяна, която вероятно ще се задълбочи с времето. Като погледнем към бъдещето, траекторията за токени, базирани на ИИ, изглежда обещаваща. Въпреки това, потенциалните инвеститори трябва да проявяват предпазливост, като имат предвид волатилния характер на крипто пазара.

Заключение

Възходът на ИИ значително повлия на сектора на криптовалутите, като много ИИ базирани проекти преживяха забележителен растеж. Криптовалутите, базирани на ИИ, обещават да подобрят сигурността, мащабируемостта и потребителското изживяване в крипто пазара, като същевременно предлагат достъп до напреднали технологии и услуги в различни екосистеми.

Докато сливането на ИИ и блокчейн технологията продължава да се развива, търсенето на криптовалутни токени, базирани на ИИ, се очаква да нарасне. Въпреки това, предпазливостта и необходимостта от проучване на проектите остава от съществено значение при ангажирането с тези токени.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.